Jump to content

FX9 Sony - No Ch1 - help


Recommended Posts

Hi everybody,

 

i am contacting you because i am in a shoot where we use a sony FX9 (and FX6 as a A cam with no problem) and the problem is the following : 

 

We need to put audio in input 1 with Channel 1 and there is literally no option to set it.

How to fix this?
See the picture below. The first option is greyed out. There is no external option for Channel 1.
 
The DOP can't help and i set on the right of the camera the channel to "ext" and not "mi shoe". I am hoping someone ran into this problem maybe already. 
 
Never saw a camera in my life that is litteraly not proposing you options for channel 1...
 
Thanks

IMG_1399.JPG

Link to comment
Share on other sites

I worked with an FX9 last week with the same issue.

The owner had been in contact with Sony about it and said that Sony was working on a remedy.

Apparently, it doesn't make a difference. If you set the switches where they should be, you'll get external audio on Channel 1, despite what the menu says.

Simple enough to test and my shoot went fine, no complaints from post.

 

Link to comment
Share on other sites

So it is a software bug? Which fw version are you working with? I guess we have the latest version and are working without issues (camera hop to XLR 1/2 and MI Shoe adaptor XLR-K3M to 3/4).

Anyway, Sony announced an upgrade for May.

Link to comment
Share on other sites

@acdave, thanks. So i should try to set it to Ext, no to worry about MI shoe selection and see if i get any signal?

 

In the meantime i saw also that its possible to choose input 1 for Ch3 as well. Which is annoying but can work.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Because we are generally there to tell the DOP how their camera does sound...

but you're just trolling, right?

 

I had this same issue on an FX9 last week.  It has the weirdest, most non intuitive audio input menu setup I think I've ever seen on a camera, and that's saying something...

 

Cheers,

Brent Calkin

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

I recently worked on a commercial shoot with a single FX9.  Same issue with the Ch1 Shoe being unchangeable in the menu. Set the physical

switches to where they should be for 2 channel line level input and I heard proper split track audio on playback.  The meters responded to what

I was sending during recording as well.  

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

This is an interesting problem. If you get a chance again flip those switches on the side a few times and see if anything changes. I looked at my menu and it looks like that with no options on channel 1. Ch1 is special because it can also be sent to Ch2. Ch2 audio can't be sent to Ch1. 

Link to comment
Share on other sites

Two different FX9's two different shoots same issue. Glad for your comment in particular acdave that there were no complaints from post. Set my 633 to bounce one of the channels when sending tone and both input 1 and 2 on the camera were showing correct (iso) VU's and when listening to camera with headphones my tone was clean both channels. It's just the menu saying shoe input on one and can not proceed to change it to input one. Seems to be some bad code that Sonny Boy needs to fix but the physical switches appear to route sound fine even if it doesn't say so.

 

F6521B91-1890-462C-BC98-1B2B9EE41A9C.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Just shot for a week with this camera and had the same issue. Also, I couldn’t adjust levels. The side level dials did nothing. (Everything set to manual, etc.) Don’t think I missed a menu setting, but who knows…

just a scratch track, so no worries. Had timecode and slated. But it all sounded good on playback. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...